Значајни објекти

1. Aleksаndrov potkop je prvi ulаz u jаmu sа uprаvnom zgrаdom iznаd sаmog ulаzа koja je sаgrаđena 1860. godine. Aleksаndrov potkop predstаvljа jedаn od retkih jаmskih ulаzа koji je očuvаn u orginаlu.

2. Sokolski dom sagrađen je 1930. godine. Ova zgrada je bila centar kulturnog i društvenog života u naselju, a izdvaja se i svojom arhitekturom.

3. Crkva Svetog Prokopija izgrađena je 1900. godine u znak sećanja na rudare koji su izgubili svoje živote u rudarskoj nesreći 1893. Danas je ta crkva zaštitnik rudara i celog Senskog Rudnika.

4. Radnička ulica koja datira još sa kraja XIX veka, na originalan način oslikava živote rudara i njihovih porodica i pruža vam jedinstvenu priliku da osetite ukus hleba sa sedam kora!

5. Petrijina kuća, dom čuvene Petrije iz filma Srđana Karanovića koji na najrealniji mogući način opisuje život žene rudara. Naveći deo scena u ovom filmu sniman je u centru naselja, oko izvoznog okna i u ovoj kući.

6. Osnovna škola Dositej Obradović osnovana je 1896. godine. Razvijala se uporedo sa razvojem mesta tako da je 1963. godine.

7. Činovnička ulica, kako sam naziv kaže, ulica u kojoj su živeli činovnici, upravnici, inženjeri, sa raskošnim, velelepnim vilama na očigledan način ukazuje na razliku u društvenim
slojevima. Najimpozantnija među njima je kuća Feliksa Hofmana, inženjera koji je uradio prvu poznatu kartu Senjskog ugljenog kopa.

8. Park Libanskog Kedra predstavlja mesto sećanja na stablo koje se donedavno nalazilo na ovom mestu a koje je zbog svojih specufičnosti imalo veliku emotivnu vrednost za meštane naselja. Libanski Kedar spada u vrstu borova, a u Senjski Rudnik je donešen sa Svete Gore 1903. godine.

9. Parna mašina, je kulturno dobro jedino takve vrste u svetu. Proizvedena je 1872. godine u Gracu u Austriji. I pored svoje starosti ona i dan danas uspesno spusta i izvozi rudare iz jame. Kao pogon za rad koristi isključivo vodenu paru.

10. Mašinska radionica nalazi se u sastavu kompleksa Muzeja ugljarstva. Sagrađena je 1922. i u njoj su se proizvodili alati, delovi za masine i ostale potrepstine neophodne za rad rudara. Jedina je ostala sačuvana od većeg broja pomoćnih zgrada koje su bile izgrađene u blizini „Aleksandrovog potkopa“.

11. Muzej ugljarstva je otvoren 1980. godine, а 1983. godine zаjedno sа neposrednom okolinom proglаšen spomenikom kulture od velike vаžnosti zа Republiku Srbiju. Osnovаn je sa ciljem prikаzivаnjа rudаrsko–tehničko–istorijskog rаzvojа nаšeg rudnikа i ostаlih rudnikа Srbije.

Обавештење за посетиоце

Поштовани посетиоци,
Обавештавамо Вас да је Музеј угљарства у Сењском Руднику почео са радом од понедељка, 11. маја 2020. године. Због новонастале ситуације, групне посете биће омогућене уз присуство максимално 10 посетилаца по групи, искључиво уз поштовање прописаних мера заштите.

Контакт

МУЗЕЈ УГЉАРСТВА у Сењском Руднику

35234 Сењски Рудник

тел: 035/620-735

mob: 064/80 66 990

email:

muzej.ugljarstva@jppeu.rs

muzejugljarstva@gmail.com

Радно време:

Понедељак - недеља од 9 до 17 часова