Ноћ музеја

„Ноћ музеја“ представља јединствену културну манифестацију која се одржава у више од 120 градова широм света. Од 2014. године Сењски Рудник је један од њих.

Прва Ноћ музеја у Музеју угљарства представила је период реконструкције музејског комплекса од тренутка рађања идеје о Сењском Руднику као регионалном центру индустријског наслеђа 2000. године, све до потпуног завршетка прве фазе пројекта када је 6.августа 2014. године отворен нови реновирни Музеј угљарства.

Наредне године обележили смо ову манифестацију отварањем изложбе „Соколски покрет у Сењском Руднику половином XX века“. Поставка се састоји од оригиналних фотографија, експоната и писаних докумената који су везани за оснивање Соколског покрета у Сењском Руднику 1930, за његов рад и битну улогу коју је одиграо у животима житеља овог малог рударског насеља

Ове године Ноћ музеја је одржана на више од 200 локација у преко 60 градова у Србији а поставка Музеја угљарства се издвојила својом тематиком као једна од интересантнијих поставки овогодишњег прогрма. Тема поставке је била „Жене у рудницима угља некад и сад“. Поставка се састоји од оригиналних фотографија и експоната који приказују улогу жене у једној рударској породици, али такође и портрет жене која је трбухом за крухом кренула у утробу земље раме уз раме са мушкарцима.

Обавештење за посетиоце

Поштовани посетиоци,
Обавештавамо Вас да је Музеј угљарства у Сењском Руднику почео са радом од понедељка, 11. маја 2020. године. Због новонастале ситуације, групне посете биће омогућене уз присуство максимално 10 посетилаца по групи, искључиво уз поштовање прописаних мера заштите.

Контакт

МУЗЕЈ УГЉАРСТВА у Сењском Руднику

35234 Сењски Рудник

тел: 035/620-735

mob: 064/80 66 990

email:

muzej.ugljarstva@jppeu.rs

muzejugljarstva@gmail.com

Радно време:

Понедељак - недеља од 9 до 17 часова