Ноћ музеја

„Ноћ музеја“ представља јединствену културну манифестацију која се одржава у више од 120 градова широм света. Од 2014. године Сењски Рудник је један од њих.

Прва Ноћ музеја у Музеју угљарства представила је период реконструкције музејског комплекса од тренутка рађања идеје о Сењском Руднику као регионалном центру индустријског наслеђа 2000. године, све до потпуног завршетка прве фазе пројекта када је 6.августа 2014. године отворен нови реновирни Музеј угљарства.

Наредне године обележили смо ову манифестацију отварањем изложбе „Соколски покрет у Сењском Руднику половином XX века“. Поставка се састоји од оригиналних фотографија, експоната и писаних докумената који су везани за оснивање Соколског покрета у Сењском Руднику 1930, за његов рад и битну улогу коју је одиграо у животима житеља овог малог рударског насеља

Ове године Ноћ музеја је одржана на више од 200 локација у преко 60 градова у Србији а поставка Музеја угљарства се издвојила својом тематиком као једна од интересантнијих поставки овогодишњег прогрма. Тема поставке је била „Жене у рудницима угља некад и сад“. Поставка се састоји од оригиналних фотографија и експоната који приказују улогу жене у једној рударској породици, али такође и портрет жене која је трбухом за крухом кренула у утробу земље раме уз раме са мушкарцима.

О нама

Музеј угљарства у Сењском Руднику је основан, на иницијативу РМУ „Рембас“, са задатком да прикаже рударско-техничко-историјски развој РМУ „Рембас“ и осталих рудника угља у Србији. Експонати Музеја приказују развој угљарства у Србији од периода антике до данашњих дана. Музеј угљарства спада у специјализоване музејске установе техничког типа и налази се у саставу Заједнице музеја науке и технике Србије. Основна делатност Музеја обухвата послове прикупљања, проучавања, обраде и презентације предмета и грађе који су од значаја за проучавање историје технолошко-техничког развоја рударства у Србији.

Контакт

МУЗЕЈ УГЉАРСТВА у Сењском Руднику
35234 Сењски Рудник
тел: 035/620-735, 627-722

Данијела Трајковска – Кустос
mob: 069/3627-560
email: danijela.trajkovska@jppeu.rs