Добродошли на сајт Mузеја угљарства Сењски Рудник

У јединственом индустријском пејзажу четири објекта користе се као део музејског комплекса: управна зграда изнад Александровог поткопа, машинска радионица, Музеј угљарства и извозни торањ са парном машином. На простору између ових зграда налази се парк са тешким машинама и великим предметима коришћеним у рударским окнима Сењског Рудника и других рудника Србије. Музејски комплекс и парна машина проглашени су споменицима културе од велике важности за републику Србију и представљају јединствену појаву у овом делу Балкана.

Музеј угљарства у Сењском Руднику има веома занимљиву и информативну концепцију и изложбену поставку. Зграда старог централног магацина адаптирана је 1980. године и од тада се користи као јединствени технички Музеј угљарства у Србији, који презентује предмете и историју Сењског Рудника и осталих рудника угља са подземном експлоатацијом који се налазе у саставу ЈП ПЕУ Ресавица. Изложени предмети датирају од антике до данашњих дана.

Стална поставка Музеја угљарства састављена је од збирки античког и средњовековног копачког алата, рударских лампи, мерних јамских инструмента, алата за рударско бушење, макета и модела, рударских машина за откопавање угља, простог ручног копачког алата, рударских униформи и костима, ордења и медаља, буради за воду, рударско-геолошких карти, фотографија, архивске грађе, уметничких дела и етнолошке збирке.

Од 2005 године сатавни део музејске поставке чини и рударски лифт односно парна машина за превоз људи иматеријала јаме Сењски Рудник. Ова парна машина је конструсана 1872 године у фабрици Јозеф Кереши у Грацу у Аустрији. Од 1874 године је радила у руднику Врдник а после продора воде и потапања те јаме 1922 године она је пренешена у Сењски Рудник где је намонтирана и где и данас ради. Карактеристика ове машине је у томе што она као покретачку снагу користи водену пару а централна осовина садржи дрвене зупце који се праве у машинској радионици у самом Сењском Руднику и ови дрвени зупци се праве од сувог грабовог дрвета.

Ова парна машина је једина тог типа у Европи која је перманентно у функцији до данашњег дана апсолутно је сигурна и безбедна за превоз радника и може да ради без обзира имало електричне енергије или немало тако да рудари у сваком тренутку могу потпуно безбедно да иду у јаму и да из ње изађу. Овај рударски лифт спушта рударе на дубину од 150 метара.

Обавештење за посетиоце

Поштовани посетиоци,
Обавештавамо Вас да је Музеј угљарства у Сењском Руднику почео са радом од понедељка, 11. маја 2020. године. Због новонастале ситуације, групне посете биће омогућене уз присуство максимално 10 посетилаца по групи, искључиво уз поштовање прописаних мера заштите.

Контакт

МУЗЕЈ УГЉАРСТВА у Сењском Руднику

35234 Сењски Рудник

тел: 035/620-735

mob: 064/80 66 990

email:

muzej.ugljarstva@jppeu.rs

muzejugljarstva@gmail.com

Радно време:

Понедељак - недеља од 9 до 17 часова