Дечје радионице

У оквиру Музеја угљарства, тачније у галерији самог музеја налази се посебан простор издвојен за најмлађе посетиоце. Ту се мгу организовати радионице где наши најмлађи своје утиске о музеју и доживљај о рударењу да пренесу на папир разним цртежима, причама… Радионица је доступна свој деци по завршетку обиласка музејског комплекса.

Програм дечје радионице обухвата низ вежби за развој граомоторике и визуелне перцепције кја за циљ има развој фие моторике коддеце, побољшање концентрације и одржавање пажње. Графомоторика подразуева способнст држања олове и писања. Развојем фине моторике побољшава се способност да се праве прецизни си тни покрети руком уз одржавање добре координације између прстију и ока, а то је превасходно важо за успешно овладавање процеса писања. Поред тога што ове актвности доприносе развоју мишића шаке и развоју координације руке и ока оне уједно доприносе и развоју коцентрације детета. Визуелна прецепција спада у пет основних перцепција. Представља могућност интерпретације информација које примамо кроз чуло вида. Вежбе помажу детету да разуме различите елементе, као што су величина, облик, просторни односи итд. Визуелна перцепција подразумева:

Перцепцију облика

Визуелну дискриминацију

Визуелну меморију

Секвенционирање (секвенционална меморија)

Координација око-рука ( саставни је део многих визуено-перцептивних и ерцептивно-моторичких способности)
Кроз испуњавање ових задатака и вежби деци се омогућује да на њима приступачан начин разумеју садржај музејске поставке, основе рударства као и послова које свакодневно обављају рудари. Моћи ће да упознају који су то алати којима се рудари служе, каква је врста послова које обављају када сиђу у јаму, али и да осете како је то бити рудараи бавити се једном од најтежих и најопаснијих професија. Какав човек треба да буде рудара, које то особине треба да има и какав однос да гради са људима са којима ради у три смене на опасним местима дубоко у средишту земље. Али након што изађе из јаме рудар се враћа својој кући и породици … Он је и муж и отац, а то је оно што га у јами чува и води.

Обавештење за посетиоце

Поштовани посетиоци,
Обавештавамо Вас да је Музеј угљарства у Сењском Руднику почео са радом од понедељка, 11. маја 2020. године. Због новонастале ситуације, групне посете биће омогућене уз присуство максимално 10 посетилаца по групи, искључиво уз поштовање прописаних мера заштите.

Контакт

МУЗЕЈ УГЉАРСТВА у Сењском Руднику

35234 Сењски Рудник

тел: 035/620-735

mob: 064/80 66 990

email:

muzej.ugljarstva@jppeu.rs

muzejugljarstva@gmail.com

Радно време:

Понедељак - недеља од 9 до 17 часова